- Retetele de aici sunt adaptate pentru un anumit vas, asa ca utilizarea unui vas de o capacitate diferita celui din prezentare , implica atat modificarea cantitatilor dar si a timpilor de gatire.
- Nu incarcati slow cooker-ul mai mult de 3/4 din inaltimea vasului pentru retetele obisnuite si nu mai mult de 2/4 pentru prajituri,paine.
- Nu introduceti produse congelate in slow cooker cu exceptia legumelor.
- Folositi legume proaspete pentru ca retin mai bine aromele decat cele congelate.
- Pentru o mancare mai delicioasa folositi stock din oase (vita,porc,pui,peste) dar si pe cel din legume in locul apei si neaparat calde.
- Tineti cont ca atat carnea cat si legumele lasa foarte multa zeama .
- Lichidul/sosul nu se evapora asa ca spre final , daca este cazul puteti folosi amidon/cascaval/faina pentru a ingrosa.
- Folositi un prosop absorbant(poate fi de hartie sau chiar unul de bumbac) peste oala de ceramica pentru a impiedica vaporii formati pe capac sa cada peste preparate . il folosim in special la paine/prajituri/fripturi.
- Daca folositi ierburi aromate sau condimente picante , gustul lor se va intensifica foarte mult si trebuie folosite cu moderatie . Asezonarea cu sare,piper,usturoi recomand a se face o parte la inceput si o parte la sfarsit daca mai trebuie.
- Daca folositi ierburi uscate , se pot adauga inca de la inceput iar cele proaspete la final.
- Nu lasati mancarea mai mult de 4 ore pe mentinere la cald si nici nu o lasati sa se raceasca in vas.
- De fiecare data cand ridicati capacul mai adaugati minim 15 minute la timpul de gatire , dar de preferat ar fi sa nu o faceti decat daca este absolut necesar sa mai adaugati ceva pe parcurs.
- Optional puteti sota /cali in prealabil atat carnea cat si legumele pentru o savoare aparte.
- Adaugati lactatele spre sfarsit deoarece tind sa se “taie” atunci cand sunt preparate indelung.
- De fiecare data cand doriti sa obtineti o carne usor rumenita , faceti niste mingiute din folie aluminiu imbracate in hartie de copt sau un “pat” de furculite/linguri pe fundul vasului , un gratar care sa se potriveasca sau chiar sita pentru gatit la aburi de la Ikea.
- Daca doriti sa preparati fasole/linte , acestea trebuie neaparat lasate la hidratat inainte.
- In vasul slow cooker-ului poti adauga orice alt vas doresti daca spatiul iti permite , de la forme de silicon, forme de tarta sau chec , de hartie , ceramica, yena.
- La preparatele cu carne , recomand ca aceasta sa fie condimentata cu cel putin 2-3 ore inainte de preparare.
- Nu incercati sa “inventati” retete pana nu deprindeti toate trucurile de mai sus.
Mai jos aveti si o comparatie intre timpii de gatire traditional si gatitul la slow cooker , cum arata asezata un prosop absorbant , cum se face un ” pat” de furculite/linguri , cum poti gati mai multe preparate in acelasi timp intr-un singur vas , care ar trebui sa fie asezarea ingredientelor in slow cooker si cum arata alte vase introduse in vasul de ceramica.